Een Samenloop
opruimondersteuner
creatief meedenker
Henriët van der Horst
Grou
06-12631215
info@eensamenloop.nl

Foto’s uitzoeken… hoe moeilijk is dat?

Is dit herkenbaar? Dozen vol met losse foto’s, mapjes met serie foto’s en de negatieven er nog bij. Het staat er maar, jaren en jaren achtereen en het ontbreekt je aan tijd of zin om dat eens grondig aan te pakken. Of je hebt geen idee waar je moet beginnen. Maar je wilt zo graag alles in fotomappen hebben om er later nog eens in te kijken. Alleen, samen met je partner of met de (klein)kinderen. En dan vertellen over hoe het leven ooit was en wie er in je leven zijn geweest.  Herinneringen ophalen. Als je al een eind op weg bent in het leven, kunnen dat behoorlijk veel  foto’s en dozen zijn. Dit allemaal van voor de tijd van de digitale fotografie.

Hoe moeilijk en vermoeiend het kan zijn om je eigen foto’s uit te zoeken, heb ik afgelopen weekend zelf aan den lijve ondervonden. Twee hele dagen ben ik al bezig geweest. De dozen geleegd op de tafel en vol goede moed van start gegaan. Denkend als een opruimcoach, dus verzamelen, sorteren, beoordelen en verwerken. Althans dat was de bedoeling, maar dat werkte niet zo.

Heel veel herinneringen kwamen tevoorschijn. Van mijn familie, mijn jeugd, mijn huwelijksleven en natuurlijk vanaf het moment dat er kinderen kwamen. Ik zag gezichten van dierbaren in jongere versie, gezichten van overleden dierbaren, gezichten van vrienden die ik al heel lang niet meer gezien had. Het was moeilijk om me daar door heen te worstelen. Alles was herkenbaar. Het veroorzaakte een lach en een traan, maar gaf vooral veel stof tot nadenken en ook vertellen En dan al dat sorteren en beslissingen nemen voordat je überhaupt met het inplakken kan beginnen….pfffff.  Geen doorkomen aan en voor mijn gevoel was ik er niks mee opgeschoten.

Op dat moment had ik zo graag zelf een opruimcoach willen hebben die mij er doorheen had geloosd en er voor had gezorgd dat ik niet te veel kon afdwalen naar vroeger. Iemand die  samen met mij alle foto’s op volgorde ging leggen en mij zou helpen te beoordelen wat te doen met al die foto’s. Net zoals ik dat zelf doe bij mijn klanten.

Mijn advies is dan ook: mocht je nou in dezelfde situatie zitten met al je oude analoge foto’s en je weet dat het moeizaam zal gaan als je het zelf wilt gaan uitzoeken,  gun dan jezelf in dat geval een opruimcoach. Het kost je wel wat, maar je krijgt er ook enorm veel terug. En dat is heel veel waard!

Des te eerder kun je op de bank gaan zitten, een kop thee erbij nemen en genieten van al die foto’s die keurig ingeplakt zijn.